Politik
Människor

Vilket parti ska man rösta på?

Nu är Almedalsveckan slut för 2017. Det är ganska svårt att veta vilket parti man ska rösta på i dagens samhälle. Det var i alla fall ett av de tydligaste faktumen som framkom i en diskussion jag hade med några kompisar här om dagen. Det är inte lätt eftersom partier förändras snabbt och nya partier växer starkt. Det fanns tre stora stenar som vägde tungt när folk skulle rösta.

Partiets åsikter liknar mina

Många gjorde tester för att se hur lika de var olika partier i sina åsikter. Man får då frågor kring aktuella ämnen, som på senare år migrationsfrågan varit ett exempel på, och klassiska ämnen som skola, jobb och skatter. Man får svarsalternativ och när man är klar kan man se vilka man liknar mest och vilka man liknar minst. Många väljer att just grunda sitt röstande på detta. Om partiet stämmer bäst överens med min helhetsbild av det politiska läget så får de min röst.

Partiet tycker som mig i en viktig fråga

Vissa tycker att specifika ämnen är så pass viktiga att de lägger större vikt vid det ämnet. En del lägger i princip hela vikten just där. Det partiet som tycker mest likt min bild av detta specifika ämne så kommer de att få rösten. På senare år har exempelvis migrationsfrågan varit ett sådant ämne för många.

Partiet som ligger på gränsen av att komma in i Riksdagen

Det klassiska stödröstandet kommer sannolikt att även spela en roll i kommande Riksdagsval. För att komma in i Riksdagen behöver ett parti ha 4 % av folkets röster. Om man vill att partiet ska komma in i Riksdagen och påverka där, trots att man egentligen hellre röstar på ett annat parti som har över 4 % så kan det vara värt att rösta på det mindre populära partiet. Speciellt med den nuvarande blockpolitiken i Sverige.

Hur gör du när du väljer vilka du ska rösta på?

Du kanske använder dig av ett helt annat sätt när du väljer parti att rösta på. Kanske du alltid har röstat på ett parti och därmed inte så enkelt ändrar dig, eller så går du på känsla eller röstar på den partiledare som har snyggast frisyr. Demokratin gör att du själv väljer, men rösta bör du i alla fall göra om du frågar oss.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *